Amersfoort, 19 maart 2021

Adagio For Strings  
Een compositie voor strijkorkest van Ron Adelaar

Uitgevoerd door het Ataneres Ensemble onder leiding van Nicolas Dupont

EP verschijnt vrijdag 19 maart bij Andante Piano

Ron Adelaar is sinds 1983 actief als pianist bij Koor 4U uit Amersfoort, en sinds twee jaar als dirigent/pianist. In 1998 neemt hij, in een ‘one take recording’, aan de hand van de String Ensemble soundbank instelling een Adagio (for strings) op. Het klinkt als een klassiek stuk gespeeld door een strijkorkest terwijl het intuïtief is ingespeeld met 10 vingers op een Roland digitale piano.

De melodielijnen en harmonieën in dit stuk zijn verwant aan de muziekstijl van Gustav Mahler, een van de favoriete componisten van Ron. Hij bewaart de opname als MIDI bestand maar kan er verder weinig mee en dus verdwijnt het naar de achtergrond.

We maken een sprong naar 2020. Ron Adelaar wordt door zijn zoon Ivo Adelaar (Labeldirector van Andante Piano) overgehaald om zijn neoklassieke pianostukken uit te brengen. Zijn succesvolle releases en 550 000 monthly listeners op Spotify blijven niet onopgemerkt bij musici. Zo krijgt Ron bij toeval contact met Wim Spaepen uit België; Wim is artistiek leider van een strijkersensemble, het Ataneres Ensemble uit Leuven.

Ron herinnert zich zijn midi opname van Adagio For Strings uit 1998. Hij laat het Wim horen en die is meteen enthousiast en overtuigd van het potentieel hiervan. Hij schakelt dirigent en pianist Koen Wellens in om vanuit het MIDI bestand de partituren uit te schrijven voor strijkorkest. En op 13 december 2020 wordt dit Adagio For Strings door het Ataneres Ensemble, onder leiding van concertmeester Nicolas Dupont, voor het eerst uitgevoerd in de grote concertzaal van het Luca School of Arts in Leuven. En er wordt een professionele opname van gemaakt.

Komende vrijdag kan Ron Adelaar deze opname eindelijk met de wereld delen: “Mijn droom is nu al in vervulling gegaan. Ik beschouw dit als mijn meest bijzondere compositie – een magnum opus – en ben dan ook zeer dankbaar en trots!”